Cesarskie cięcie – czy ma wpływ na przyszły rozwój dziecka?Lipiec 27, 2016
Czy sposób karmienia noworodka ma znaczenie dla jego rozwoju i zdrowia w pierwszym okresie życia?Lipiec 28, 2016

Zdrowa przyszłość dziecka ukryta w naturalnym pokarmie mamy

Karmienie piersią jest najlepszym rozwiązaniem dla noworodka, ponieważ wspomaga jego prawidłowy rozwój. Światowa Organizacja Zdrowia zaleca tego typu formę karmienia niemowląt przez pierwsze 6 miesięcy. Co takiego zawiera mleko matki i jakie znaczenie ma dla prawidłowego rozwoju dziecka?

Naturalny pokarm mamy – bogactwo składników odżywczych

Mleko matki ma niepowtarzalny skład dostosowany do indywidualnych potrzeb dziecka. Żadne mleko zastępcze nie jest w stanie zapewnić noworodkowi tak cennych składników – oprócz tłuszczów, cukrów, białek, witamin i minerałów pokarm matki dostarcza swoiste przeciwciała (odporność bierna) oraz bakterie kwasu mlekowego z rodzaju Bifidobacterium. Karmienie piersią to najzdrowszy sposób żywienia dzieci. Mleko wytwarzane przez organizm kobiety dostarcza noworodkowi wszystkie składniki niezbędne dziecku do prawidłowego rozwoju. Skład pokarmu zmienia się w zależności od pory dnia i wieku dziecka, zapewniając prawidłowego funkcjonowanie jego organizmu. W związku z tym lekarze namawiają mamy do karmienie piersią przynajmniej przez pierwszych 6 miesięcy. Początkowo gruczoły mlekowe matki wytwarzają siarę, która stanowi bogate źródło białek, nie są one wprawdzie wysoko odżywcze, ale pełnią funkcję odpornościową i regulatorową. Pierwsze dni życia dziecka mają wielkie znaczenie dla jego rozwoju i przyszłego zdrowia. Naturalny pokarm matki dostarcza białek, tłuszczów, cukrów, witamin i składników mineralnych, które są niezbędne do rozwoju kości, pracy mózgu oraz prawidłowego funkcjonowania organizmu dziecka. Mleko matki chroni dziecko przed rozwojem wielu chorób i infekcji, wspomagając pracę układu odpornościowego. U dzieci karmionych piersią w bardzo krótkim czasie mikroflorą dominującą stają się bakterie z rodzaju Bifidobacterium, które stanowią naturalną barierę ochronną organizmu. Mleko matki jest bogate w oligosacharydy, które wspomagają wzrost „dobrych” bakterii kwasu mlekowego z rodzaju BifidobacteriumLactobacillus, a te ograniczają rozwój potencjalnych patogenów, w tym bakterii z gatunku Clostridium difficile, Klebsiella pneumoniae czy Escherichia coli. Bakterie kwasu mlekowego wytwarzają szereg substancji o działaniu antybakteryjnym, w tym bakteriocyny, nadtlenek wodoru i aktywne kwasy organiczne. Ponadto przekształcają cukry w kwas mlekowy, który obniża pH przewodu pokarmowego i tym samym ogranicza rozwój mikroorganizmów potencjalnie chorobotwórczych.

Karmienie piersią a mleko modyfikowane

Mleko matki jest pełnowartościowym pokarmem dla dziecka, dlatego karmienie piersią, jest najlepszym rozwiązaniem dla maluszka. Naturalny pokarm matki zaspokaja zapotrzebowanie organizmu noworodka na wszystkie składniki odżywcze. Rodzaj pokarmu podawanego noworodkom zaraz po urodzeniu ma kluczowy wpływ na kształtowanie się ich mikroflory jelitowej. Mleko matki jest lepiej przyswajalne przez organizm dziecka niż pokarm zastępczy. Nie każda mama może karmić dziecko piersią. Przyczyn należy doszukiwać się w braku pokarmu, różnych chorobach uniemożliwiających karmienie – w tym byciu nosicielką wirusa HIV, przedwczesnym porodzie czy cesarskim cięciu. „Cesarka” wpływa niekorzystnie na skład mikroflory jelit, ponieważ matka nie ma bezpośredniego kontaktu z maluchem zaraz po jego urodzeniu i nie może przekazać mu „dobrych” bakterii kwasu mlekowego. Wczesne przystawienie dziecka do piersi ma korzystny wpływ na jego zdrowie. Alternatywnym sposobem karmienia dzieci jest podawanie im mleka zastępczego. Niestety, nigdy nie zastąpi ono pokarmu matki. Mleko zastępcze wytwarza się tak, by jego skład był jak najbardziej zbliżony do mleka matki. Podobnie jak w przypadku karmienia piersią, skład mleka zastępczego powinien być dostosowany do wieku dziecka. Mleko początkowe powinno być podawane do 6. miesiąca życia dziecka. Ma obniżone stężenie białka i określoną ilość tłuszczów. Określona jest także ilość węglowodanów i stężenie sodu. Mleko następne różni się składem od pokarmu początkowego. Jest dostosowane do dalszego żywienia dziecka, kiedy wprowadzamy do diety także inne pokarmy. Różnice dotyczą głównie żelaza i białka. Karmienie mlekiem zastępczym powinno odbywać się kilka razy w ciągu doby, a porcje pokarmu muszą być dostosowane do indywidualnych potrzeb dziecka. W doborze właściwej mieszanki pomóc może konsultacja z pediatrą lub dietetykiem. Skład mikrobioty dzieci karmionych piersią różni się od flory bakteryjnej noworodków karmionych mlekiem zastępczym - obserwuje się różnice związane z proporcją bakterii beztlenowych do tlenowych - u noworodków karmionych mlekiem matki 10:1, a u noworodków karmionych mieszankami 1000:1. U dzieci karmionych mlekiem matki po pierwszych 2-3 dobach mikroflorą dominującą stają się szczepy bakterii kwasu mlekowego z rodzaju Bifidobacterium. Chronią one organizm przed patogenami. Jeśli nie możemy wpłynąć na ilość tych „dobrych” szczepów poprzez naturalne karmienie, wówczas powinniśmy dostarczyć je z zewnątrz w postaci odpowiedniego preparatu, którym z pewnością może być produkt FFbaby opracowany specjalnie z myślą o noworodkach. Podawanie probiotyku umożliwia prawidłowy rozwój dziecka, które nie może być karmione piersią.

FFbaby – probiotyk w diecie noworodka

Suplementacja diety dziecka odpowiednimi preparatami probiotycznymi, czyli zawierającymi żywe, starannie wyselekcjonowane szczepy bakterii kwasu mlekowego, korzystnie wpływa na rozwój mikrobioty jelit we wczesnym okresie rozwoju noworodka. U dzieci pożądanym szczepem jest Bifidobacterium breve. Mikroflora dzieci karmionych mlekiem zastępczym różni się od flory bakteryjnej ich rówieśników, którym podawano mleko matki. Preparat FFbaby zawiera dwa szczepy bakterii kwasu mlekowego Bifidobacterium breve PB04 oraz Lactobacillus rhamnosus KL53A, które zapewniają prawidłowy rozwój układu pokarmowego i immunologicznego noworodka. Szczepy bakterii kwasu mlekowego stanowią naturalną barierę ochronną organizmu, ponieważ konkurują z patogenami o substancje odżywcze i miejsce przylegania do nabłonka jelit. Duża liczebność „dobrych” bakterii z rodzaju BifidobacteriumLactobacillus ogranicza namnażanie mikroorganizmów potencjalnie chorobotwórczych. Zapobiegają one rozwojowi takich chorób jak martwicze zapalenie jelit, schorzenia alergiczne, w tym astma i atopowe zapalenie skóry oraz chorób o podłożu autoimmunologicznym – celiakia, choroba Leśniowskiego-Crohna. FFbaby został przebadany klinicznie w 8 największych ośrodkach neonatologicznych w Polsce z udziałem 153 noworodków. Probiotyk podawany przez pierwsze 6 tygodni życia dziecka stanowi najlepszą formę wsparcia prawidłowego rozwoju mikroflory jelitowej noworodka tuż po urodzeniu. Stosowany u dzieci, które nie mogą być karmione piersią, wspomaga ich prawidłowy rozwój. FFbaby to preparat rekomendowany noworodkom, który powinien stanowić uzupełnienie zdrowej diety dziecka karmionego mlekiem zastępczym.

new-kidsnew-product-ffbaby
Zobacz także